Dag 6

Lugn dag hemma. Två av mina tre tonårsbarn är hemma nu och det är mysigt. Fick lite hjälp med bloggen. Nu blev det ny layout med foto på mig och så fick jag lära mig att länka.
Var på tangokurs på eftermiddagen.

 

 

Ska lägga mig tidigt ikväll - underbart!

 

Det konstiga är att jag inte är det minsta trött trots att jag sov så lite i natt. Kan det fortfarande vara så att jag har nytta av allt jag sovit i veckan? Jag är annars helt död minst halva söndagen efter att ha buggat och foxat en lördagskväll.

Natt 5

Var alltså ute och dansade igår.
Brukar vara ledbruten vid sista dansen, somna i bilen eller bussen på väg hem och med största möda sega mig uppför trapporna och tvätta bort sminket (om det finns något kvar) och sedan svimma rakt ner i sängen. Om jag fortfarande är vid såpass liv. Men igår var jag inte det minsta trött. Kan bero på att jag inte gav järnet som jag brukar på dansgolvet. Men jag vill gärna tro att en veckas förbättrade sömnvanor gjort sitt.
Men sen vaknade jag av nån idiotisk anledning redan 07.15. Utan att somna om.

 

Släckte 02.00.
Vaknade 07.15
Resultat: 5 timmar och 15 minuter.
Inte så bra.

 

Egentligen var klockan bara 06.15 när jag vaknade med tanke på att det slagit om till vintertid.
Perfekt. Då "vinner" man ju en timme;-) ett tag framöver.

Dag 5

Lördag.
Ingen risk att somna på den kvinnofrukosten. Massor med kvinnor, och talare var en f d polisofficer - kvinna - som flytt ayatollornas Iran och nu är pastor i Majorna i Göteborg. Jag och mina kompisar fick sitta med henne och dricka kaffe efter föredraget. Värsta flytet. Och i onsdags Birger Schlaug. Föredrag är tydligen grejen.
På eftermiddagen kom min äldsta dotter hem från Tyskland. Hon går på dansutbildning där men nu är det Herbstferien. Kul.
Och nu sitter jag här uppsminkad och laddad för lördagskvällen. Dans i parken till Blenders orkester!

 

 

Update: Alla vill väl veta om jag hade kul på den dansen;-) Okej då - något kan jag berätta som måste vara sömn- och välmåenderelaterat. Jag mötte en herre som jag inte sett på ett tag. Enligt talesättet hade vi en oplockad gås ihop. Det var svettigt och vi drack varsitt glas vatten. Vattnet var riktigt, riktigt kallt. Jag insåg när jag såg honom stå där och stjälpa i sig, hur lätt det hade varit och hur fort det hade gått att snärta till lite så att allt mitt vatten hade hamnat innanför hans skjorta. Men jag kände mig som en sån som kan hantera sina impulser. Typ mogen och utvilad. Och tur var väl det för i impulsens ögonblick hade han ännu inte tömt sitt glas. Vem vet under vems kläder det då hade hamnat.

 

Men jag kunde inte låta bli att avslöja mina tankar. Och då såg han lite rädd ut.

 

Värre var det för den herre som en gång i tiden retade upp mig när det stod en het tallrik ärtsoppa emellan oss på bordet ...

Natt 4

Släckte 22.40.
Vaknade 6.20.
Visserligen skulle jag på kvinnofrukost men lite längre hade jag tänkt sova.
Resultat: 7 timmar och 40 minuter.
Godkänt.

Dag 4

Fredag.
En dag till efter en halvlyckad natt. Men jag har ju i alla fall sovit mer än jag brukar. Och det har jag faktiskt känt av. Har känt mig fräsch hela dan. Nickade inte till när jag läste tidningen på frukostrasten. Somnade inte på soffan när jag kom hem. Passade på att storhandla till helgen och fixade räkmackor och äppelpaj till min son som kom på besök. Nu sitter vi och kollar på "Matteusevangeliet" på DVD. De är framme vid Getsemane och lärjungarna har somnat. Det är jag faktiskt nära att göra också. Här går tydligen min gräns. Men jag vaknade ju 03.45 idag och klockan är över 22.00. Så det vore väl märkligt annat. Får se om jag orkar till slutet.

 

OBS! Kvällar före lördag och söndag får jag vara uppe en stund extra ... Och idag är det fredag.

Natt 3

Släckte 21.00
Klockskrället ringde 03.45.
Typiskt när man vill göra nåt perfekt.
Den skulle ju ringa 04.30.
Det blir 6 timmar och 45 minuters sömn.
Bättre än min gamla vanliga sovtid i alla fall.
Plus lite sömnstörningar.

Dag 3

Idag har jag känt mig positiv och energisk. Nästan som igår.
Energin har dock, sen jag kom hem, gått åt till att få nån ordning på den här texten. Natt 1 hade till exempel hoppat bort. Nu är den inpetad igen. Ser det konstigt ut så vet ni varför.

 

Update: Klockan är 20.30 och jag ska gå och lägga mig. Jag är helnöjd med min dag. Det blev inte full pott (7,5 timmars sömn) natten till idag, men bättre än vanligt. Och det märks. Jag har varit pigg och fått gjort sånt som man klarar att fixa när man är utsövd. Godnatt!

Natt 2

Onsdag.
I går kväll var jag alltså på föreläsning med medlemmarna i min bokklubb. Resten av gänget - fem medelålders tjejer - ville stanna på fika. Min nya dygnsrytm blev därför något rubbad. 50 minuter försenad släckte jag lampan. Men då hade vi också fått Birger Schlaug till bordet. Han var på gott humör. Och jag hade inte somnat under hela föreläsningen.

 

Släckte 21.50.
Gick upp 04.25
6 timmar och 35 minuters sömn.
Vaken korta stunder under natten.

 


Dag 2

Onsdag.
"Hurra, jag sover!"
Så skulle naturligtvis den här bloggen heta!
Ett dygn har gått sen jag började mitt nya liv och vem kunde ana vilka omedelbara effekter det skulle bli.
Jag har haft en underbar dag på jobbet, alla har varit så trevliga och själv har jag varit på ett strålande humör. Inte härsknat till en enda gång. När jag läste tidningen nickade jag inte ens till. Det brukar ta evigheter eftersom jag brukar somna när jag kommit halvvägs.

 

Jag gick hem med raska steg, ringde tre viktiga samtal, fyllde diskmaskinen och röjde i köket, drog igång dammsugaren och tog en dusch. Efter den här rapporten ska jag köra en tangokurs på internet och sedan åka på föreläsning med Birger Schlaug.

 

Vanligtvis går det till ungefär så här:
Jag kommer hem och sätter i mig en halv chokladkaka för att få energi. Jag kollar posten på hallgolvet och på datorn. Jag somnar på soffan.

 

 

Från och med nu är det jag som sover! Fast inte på soffan.

 

 

Natt 1

 

Släckte lampan prick 21.00.
Gick upp 04.30.
7 timmar och 30 minuters sömn!
Vaken korta stunder under natten.

Dag 1

I tio års tid har jag gått upp kl 04:15 för att hinna till jobbet. Under denna tid har jag försökt att lägga mig 21:00 för att täcka mitt behov av sömn. Det har bara gått sämre och sämre med det försöket. Nu är jag nere på som bäst 22:30. Ofta blir det 23.30. Om inte ännu senare. Dessutom har jag börjat vakna mitt i natten. Grannarna duschar och det låter som om Niagarafallet var på väg mot min säng. Eller så svettas jag den medelålders kvinnans åldersrelaterade svett. Sånt kan hålla en vaken. Jag är ständigt trött utom just när det är dags att gå och lägga sig. Då vaknar jag plötsligt till liv och känner mig för en gångs skull kreativ och skärpt. Det är så trevligt så då vill jag absolut inte sova. Och på det viset rullar den onda cirkeln vidare.

 

Så här kan det bara inte fortsätta. Nu startar jag den här bloggen i det desperata syftet att rädda mig själv undan den förrädiska sömnbristsdöden. Om detta blir som jag tänkt, kommer ni att få läsa om hur jag dag för dag sover mina timmar och sakta men säkert förvandlas från en trött zombie till ... ja, det är det vi får se!

 

Utöver det här experimentet tänkte jag fördjupa mig i ämnet sömn och sömnbrist. Om jag hittar något av intresse så ska jag länka. Tacksam om ni också vill länka och tipsa och diskutera era erfarenheter.

 

Nu blir det inte mer för idag. Från och med ikväll ska jag lägga mig klockan 21:00. Om två timmar och 40 minuter börjar mitt nya liv!

RSS 2.0